Trei profesori americani au primit Nobelul pentru economie, după studii privind evoluția piețelor

Trei profesori americani au primit Nobelul pentru economie, după studii privind evoluția piețelor
Publicat: 14/10/2013, 16:22
Actualizat: 14/10/2013, 16:22

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat luni profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) și Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contribuții importante la mai buna înțelegere a variațiilor prețurilor activelor pe piețe.

Academia Regală de Științe din Suedia în recompensează astfel pe cei trei economiști pentru „analiza empirică a prețurilor activelor”, se arată într-un comunicat transmis luni de instituția care decernează anual premiile Nobel.

„Nu există nicio modalitate de a anticipa prețurile acțiunilor și obligațiunlor pentru următoarele câteva zile sau săptămâni. Dar este posibil să fie previzionată direcția largă a acestor prețuri pe perioade mai îndelungate, precum următorii 3-5 ani”, au postulat și demonstrat cei trei de-a lungul carierelor academice.

Eugene Fama și câțiva colaboratori au început încă din anii ’60 să demonstreze că prețurile acțiunilor sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, iar piața se adaptează rapid la informații nou apărute. Aceste concluzii au avut un impact semnificativ asupra cercetării care a urmat în domeniu și a schimbat practicile din piețe, unul dintre cele mai vizibile efecte fiind apariția fondurilor mutuale adaptate la evoluția componentelor indicilor bursieri, se arată în comunicat.

La începutul anilor ’80, Robert Shiller a demonstrat că, deși prețurile acțiunlor, obligațiunilor și ale altor active financiare sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, proiecțiile pe perioade mai îndelungate sunt posibile. Lars Peter Hansen a dezvoltat o metodă statistică potrivită pentru testarea teoriilor raționale asupra prețurilor activelor, contribuind la înțelegerea comportamentului investitorilor.

Cei trei economiști au pus bazele explicării evoluției prețurilor activelor, în funcție de variația riscului și a atitudinii față de risc, precondiționări comportamentale și tensiuni în piață.

Fama (74 de ani) și Hansen (60 de ani) sunt profesori de științe economice la Universitatea din Chicago. Shiller (67 de ani) este profesor la Universitatea Yale.

Premiul Nobel pentru economie se acordă anual începând din 1968. Premiile pentru fizică, chimie, medicină, pace și literatură au fost stabilite prin testament de către inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1896. Primele premii au fost decernate în 1901.

Câștigătorii vor fi recompensați cu suma de 8 milioane coroane suedeze (echivalentul a 1,2 milioane dolari SUA), o medalie din aur și o diplomă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie.

Pentru oamenii de știință, obținerea unui premiu Nobel aduce în atenția opiniei publice rezultate și teorii cunoscute predominant în mediul academic, care pot influența decizii de politică economică, notează Bloombrg.

Printre laureații premiului Nobel pentru științe economice se numără Milton Friedman, Amartya Sen, James Tobin, Paul Krugman, Robert Solow sau Friedrich August von Hayek.

Anul trecut, premiul Nobel pentru șființe economice a fost acordat eonomiștilor americani Alvin E. Roth și Lloyd S. Shapley pentru cercetările acestora în ceea ce privește eficientizarea activității piețelor și îmbunătățirii raportului de adecvare a ofertei la cerere.

Săptămâna trecută, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat oamenilor de știință Martin Karplus Michael Levitt și Arieh Warshel. Francois Englert și Peter W. Higgs au fost premiați pentru contribuțiile în domeniul fizicii. James Rothman, Randy Schekman și Thomas Sudhof au primit Nobelul pentru medicină. Premiul Nobel pentru literatură a mers în acest an la Alice Munro. Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în acest an Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Vin vremuri îmbelșugate pentru aceste zodii. Își vor umple buzunarele
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×